Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ


Ακριβολογείτε παρακαλώ. Λ.Γ.Τ.

Τώρα ποιος φταίει; Ο εξεταστής που έδωσε την ασαφή ερώτηση ή ο εξεταζόμενος – γάτα οφείλουμε να ομολογήσουμε- που απάντησε ανορθόδοξα,  μεν αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της λογικής. Ένα γνώρισμα των «θετικών Επιστημών» -λες και οι υπόλοιπες είναι «αρνητικές» αλλά αγνοήστε το σχόλιο- είναι η ακριβολογία και η σαφήνεια με την οποία αποδίδουν τις διάφορες έννοιες. Το να πεις ότι το νερό βράζει στους 100 βαθμούς είναι για τους ελάχιστα γνωρίζοντες μια μεγαλοπρεπής μπούρδα. Πολύ συχνά ακόμη και σε πανελλαδικές εξετάσεις τα μέλη της επιτροπής , ίσως υπό το βάρος του άγχους που βιώνουν παραβαίνουν αυτό τα βασικό χαρακτηριστικό και δίνουν θέματα ασαφή , τρέχοντας στην συνέχεις με διευκρινήσεις να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Πριν από πολλά χρόνια κατά την ετήσια επιμόρφωση στην ΣΕΛΜΕ Ηρακλείου ο κ. Σπετσίδης, εξαιρετικός Φυσικός και Παιδαγωγός μας έκανε ένα καταπληκτικό test το οποίο υιοθέτησα αργότερα στις επιμορφωτικές μου δραστηριότητες. Μοίρασε στους   εκπαιδευτικούς ΠΕ4 (Φυσικοί, Χημικοί κλπ) ένα κλειστό σακουλάκι και παρακάλεσε να το ανοίξουμε όλοι μαζί , να παρατηρήσουμε για ένα λεπτό τα αντικείμενα που περιείχε και στη συνέχεια αφού το ξανακλείσουμε να γράψουμε σε ένα χαρτί αυτά που παρατηρήσαμε. Θυμάμαι ακόμη ορισμένα από τα αντικείμενα όπως μια μπαταρία, ένα συνδετήρα, ένα κέρμα μεταλλικό, ένα μολύβι και κάποια ακόμη. Όλοι είχαμε την απορία που το πάει ο συμπαθής Επιμορφωτής αλλά συμπληρώσαμε και περιμέναμε. Οποία απογοήτευση στο τέλος όταν μας ανακοίνωσε ότι σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας, ήταν να δείξει πόσο φτωχοί στην ακριβολογία και στην παρατήρηση είναι οι άνθρωποι που θα δίδασκαν Φυσικές Επιστήμες σε νέους ανθρώπους. « Άλλο βλέπω αγαπητοί συνάδελφοι και άλλο παρατηρώ» μας είπε. Είναι απαράδεκτο να αναφέρεις ότι το σακουλάκι περιείχε μια μπαταρία ή ένα κέρμα. Πρέπει να πείτε μια μπαταρία αλκαλική 1,5 V , ένα μεταλλικό κέρμα των 2 δραχμών (ακόμη δεν είχε μπει το ευρώ και τα μνημόνια στο βίο μας) κ.ο.κ. Πήραμε τότε το μάθημά μας, πόσοι όμως από μας το εφάρμοσαν είναι μια άλλη ιστορία.

Διαβάστε όμως και απολαύστε  τις πανέξυπνες απαντήσεις που δόθηκαν σε ασαφέστατες ερωτήσεις και προβληματιστείτε για το τις πταίει.


1 - Σε ποια μάχη σκοτώθηκε ο Λεωνίδας; - Στην τελευταία του.

2 - Πού υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας; -Στο κάτω μέρος της σελίδας.

3 - Ποια είναι η κύρια αιτία διαζυγίων;  -Ο γάμος.

4 - Ποια είναι η κύρια αιτία της αποτυχίας;   -Οι εξετάσεις.

5 - Τι μοιάζει περισσότερο με μισό μήλο;  -Το άλλο μισό.

6 - Τι δεν μπορείς να φας ποτέ για πρωινό;   -Γεύμα και δείπνο.

7 - Αν ρίξεις ένα βότσαλο σε μια λίμνη, τι θα συμβεί;  -Θα βραχεί.

8 -Πώς μπορεί κάποιος να ζήσει 8 ημέρες άυπνος;  -Κανένα πρόβλημα. Θα κοιμάται τις νύχτες.

9 - Πώς μπορείς να σηκώσεις έναν ελέφαντα με ένα χέρι;   -Δεν θα βρεις ποτέ έναν μονόχειρα ελέφαντα.

10 - Αν έχεις στο ένα χέρι 3 μήλα και 4 πορτοκάλια και στο άλλο χέρι 4 μήλα και 3 πορτοκάλια, τι έχεις;   -Πολύ μεγάλα χέρια.

11 - Εάν πάρει 10 ώρες σε 8 άντρες να χτίσουν έναν τοίχο, πόση ώρα θα πάρει σε 4 άντρες για να τον χτίσουν;  -Μηδέν χρόνο, γιατί είναι ήδη χτισμένος.

12 - Πώς μπορείς να πετάξεις ένα αυγό σε τσιμεντένιο πάτωμα χωρίς να το σπάσεις;  -Με όποιο τρόπο θέλεις, τα τσιμεντένια πατώματα δεν σπάζουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: