Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΝΗΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ

Αναρωτιέμαι αν μέσα από αυτή τη πρωτοφανή κρίση που περνάμε (οικονομική, πολιτισμική, κοινωνική και αξιών, άσε δε την πολιτική ) βγει κάτι θετικό. Και εννοώ πραγματικά θετικό, πέρα από τις καμπύλες των οικονομικών δεικτών. Αγαπώ τον τόπο μου και τους ανθρώπους του, όπως άλλωστε οι περισσότεροι Έλληνες. Κάτι σας είπα τώρα... Και οι Αλβανοί αγαπούν την Αλβανία και οι Τούρκοι την Τουρκία και καλά πράττουν . Δεν έχουμε δα και το μονοπώλιο της Αγάπης στον Πλανήτη. Θέλω όμως να πω οτι δεν στραβώνομαι σε σημείο τέτοιο που να μην βλέπω τις αδυναμίες μας. Θεωρώ οτι η καραμέλλα του "ΑΝΑΔΕΛΦΟΥ ΕΘΝΟΥΣ" έλιωσε πια την κατάπιαμε και τέρμα. Κι αν δεν δούμε κατάφατσα τα λάθη μας και δεν κάνουμε εκαστος ημών γεναία αυτοκριτική μπροστά στο καθρέφτη δεν θα αλλάξει τίποτε. Αλλάζουμε εμείς και αλλάζουμε και τον τόπο.
Δεν πιστεύω οτι "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ" όπως υποστηρίζει ο ευτραφής πολιτικός. Οι πεςρισσότεροι δεν φάγανε τίποτε. Είτε γιατί δεν είχαν πρόσβαση στην κουτάλα, είτε γιατί κρατήσανε ζωντανό ένα κώδικα αξιών (υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι , ευτυχώς). Ανεχτήκαμε όμως άθλιες συμπεριφορές σφυρίζοντας κλέφτικα. Σήμερα θα προτείνω να διαβάσετε την συνέντευξη ενός Έλληνα που δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του και είπε πικρές αλήθειες. Και μόνο ανθέλληνας δεν ήτανε. Ο λόγος στον Κορνηλιο καστοριάδη.
kornilios1
Συνέντευξη με τον Έλληνα φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη (1922-1997) που διέπρεψε στη Γαλλία.
Δημοσιογράφος: Συχνά λέγεται ότι η Ελλάδα είναι «προβληματική», στην Ελλάδα «όλα γίνονται στον αέρα», «χωρίς προγραμματισμό», «χωρίς βάρος». Με τέτοιες διαπιστώσεις συμφωνούν πολλοί. Αλλά περιορίζονται συνήθως μόνον στις διαπιστώσεις. Γνωρίζω ότι η ελληνική κατάσταση σας απασχολεί βαθειά. Ποια είναι η ερμηνεία σας για όσα συμβαίνουν; Γιατί συμβαίνουν έτσι τα πράγματα στην Ελλάδα; Ποιες οι βαθύτερες αιτίες;
Καστοριάδης: Πρώτον, δεν ξέρω. Δεύτερον, στο μέτρο που μπορώ να ξέρω κάτι, είναι ότι η πολιτική ζωή του ελληνικού λαού τελειώνει περίπου το 404 π.χ.
Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι θα ενοχλήσει πολύ αυτή η διατύπωσή σας.
Καστοριάδης: Τι να κάνουμε. Μιλώ για την πραγματική πολιτική ζωή του λαού ως αυτόνομου παράγοντα. Δεν μιλώ για μάχες, για αυτοκράτορες, για Μεγαλέξανδρους και Βασίλειους Βουλγαροκτόνους. ... (Διαβάστε ολη τη συνέντευξη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: